Günümüzün en yaygın yatırım araçlarından biri hiç şüphesiz altındır. Bunun yanında altın çok eski dönemlerden beri en çok güvenilen değerli madenlerin de başında geliyor. Son dönemde enflasyon anlamında hareketli bir ekonomimiz olması ve altının enflasyon karşısında değerini koruması ise ülkemizde altın yatırımını popüler bir tercih haline getirdi. Fakat altın yatırımı yaparken çok dikkatli olmanız gerekiyor.
Doğrudan altın satın alıp beklemeden önce altın yatırımı ile ilgili tüm dinamiklere hakim olmanızda fayda var. Altın yatırımının inceliklerini öğrendiğinizde daha risksiz bir şekilde yatırım yapma imkânına sahip olabilirsiniz. İşte, altın yatırımı yaparken dikkat etmeniz gereken 8 önemli detay:
1. Yatırım Amacınızı Belirleyin
Yatırım amacınızı belirlemeniz, altın yatırımı yaparken yol haritası çizebilmeniz için son derece önemlidir. Altın yatırımı genellikle uzun vadede birikimi enflasyona karşı korumak veya dalgalı piyasada kısa vadeli kazanç sağlamak amacıyla yapılır.
Enflasyona karşı birikimlerinizi korumak istiyorsanız yatırım yaptığınız altınları biriktirmeniz ve uzun vadeli değerlendirmeniz gerekir. Kısa vadeli kazanç için ise altın her zaman mantıklı olmayabilir. Çünkü altının alım ve satım fiyatları arasındaki fark bazı dönemler çok açılabilir. Bu durumda altın değer kazansa bile sizin elde ettiğiniz kazanç çok düşük kalabilir. Dolayısıyla altın yatırımını amacınız etrafında şekillendirmelisiniz.
2. Yatırımlık Altın Türlerini İnceleyin
Piyasadaki altın ürünlerinin tamamı yatırım için uygun değildir. Bu konuda yapılan en büyük hatalardan biri, mücevherat ürünlerini yatırım amacıyla almaktır. Kolye, küpe, bilezik gibi ürünlerde işçilik maliyeti de bulunduğu için yatırım sürecinde kâr marjı düşüktür. Fiziki altın yatırımı yapmak istiyorsanız bütçenize göre gram, çeyrek, yarım, tam veya külçe altın gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Üstelik altın yatırımını fiziki alımla yapmak zorunda değilsiniz. Akbank’ta altın hesabı açarak dijital bir şekilde altın yatırımı yapabilirsiniz. Buna ek olarak piyasalarda işlem gören altın fonları ve devlet kurumları tarafından ihraç edilen altın sertifikaları da yatırımlık altın türleri arasında yer alır.
3. Spread Değerine Dikkat Edin
Spread değeri, alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki farkı ifade eder. Altın gibi ürünlerin alış ve satış fiyatları farklı olduğu için spread oranına dikkat etmeniz önemlidir. Altınlarınızın değeri artmış olsa bile alış fiyatı yeterince yükselmeden sattığınızda zarar etme ihtimaliniz bile vardır. Bu nedenle yatırım dönemlerine, altın spread değerini etkileyen faktörleri göz önünde bulundurarak karar verin. Satış yapmak istediğinizde ise aldığınız fiyat ile mevcut alış fiyatını mutlaka karşılaştırın.
4. Güncel Piyasa Verilerini Takip Edin
Altın fiyatları sadece alış - satış değerlerinden ibaret değildir. Bu değerler; ons fiyatı, faiz oranları, jeopolitik gelişmeler, döviz kurları ve merkez bankası kararları gibi çok sayıda faktörden etkilenir. Bu faktörlerin etkilerini net bir şekilde görebilmek için ise güncel piyasa verilerini takip etmeniz gerekir.
Örneğin dolar ile etkileşimde olan altının fiyatları, ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırma kararı ile düşme potansiyeli gösterebilir. Dolar/TL kurundaki artış, altın fiyatlarının yükselmesine neden olurken ekonomik kriz ve savaş gibi durumlarda da altına olan talepte yükseliş görülebilir. Tüm bu faktörler doğrultusunda altında ani düşüşler yaşanma ihtimali de mevcuttur ve güncel piyasayı takip ederek bu tür risklerden korunabilirsiniz.
5. Altın - Enflasyon İlişkisini Öğrenin
Altın yatırımcılığı sadece profesyonel yatırımcıların değil, bireysel yatırımcıların ve sade vatandaşın da tercih ettiği bir yöntemdir. Bunun sebebi, altın ile enflasyon arasındaki ilişkidir. Altın yatırımı, her zaman enflasyona karşı bir koruma aracı olarak kabul edilmiştir. Enflasyon yükseldikçe paranın değeri azalır, fakat altın da yükseleceği için altın yatırımdaki paranın değeri korunur.
Bu aşamada altının enflasyona karşı her zaman yeterince güvenli bir liman olmadığını bilmeniz gerekir. Çünkü altın sadece enflasyondan değil, farklı faktörlerden de etkilenir. Dolayısıyla her zaman enflasyonla aynı oranda artış göstermeyebilir. Bu durumda da paranızın değeri bir miktar korunur, fakat zamansal değer doğrultusunda kârdan zarar etmeniz de mümkündür.
6. Panikle Alım - Satım Yapmayın
Panikle alım - satım yapmak özellikle profesyonel olmayan yatırımcılar ve vatandaşlar tarafından gösterilen bir davranıştır. Fiyatların kısa sürede hızla yükseldiği dönemlerde fırsatı kaçırmamak amacıyla hızlıca altınları satmanız her zaman mantıklı değildir. Aynı durum ani düşüşlerde altının ucuzladığını düşünerek daha fazla altın alma eylemi için de geçerlidir.
Altın piyasasındaki ani yükseliş ve düşüşler karşısında sabırlı olmalısınız. Bu dalgalanmanın sebeplerini öğrenmeli, sürekliliği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Düşüşlerde riskli çizgiyi, yükselişlerde ise gerçek anlamda yeterinde kârlı olabileceğiniz fiyatı belirlemelisiniz. Alım ve satımları da bu doğrultuda yapmalısınız.
7. Portföy Çeşitliliğine Önem Verin
Altın yatırımı uzun vadede düşük riskli bir yatırım aracı olsa da kazanç garantisi yoktur. Dolayısıyla yatırım için ayırdığınız bütçenin tamamını altında kullanmanız, riskinizi olduğundan yüksek hale getirebilir. Hem altın hem de diğer yatırım modelleri için en önemli kurallardan biri portföy çeşitliliğidir.
Portföy çeşitliliği yaratmak için paranızın tamamını altına yatırmak yerine birden fazla yatırım aracı arasında bölüştürmelisiniz. Böylece tercih ettiğiniz yatırım araçlarından biri değer kaybettiğinde bir diğerinin değer kazanmasıyla zararınızı minimize edebilirsiniz. Sadece altında kalmak istiyorsanız da güvenliğe ekstra önem vermeyi ihmal etmemelisiniz.
8. Güvenli Bir Saklama Alanına Sahip Olun
Güvenlik hem fiziki hem de dijital altın yatırımlarında en önemli detaydır. Fiziki altın satın aldığınızda kayıp ve çalıntı risklerine karşı altınlarınızı güvenli bir yerde saklamalısınız. Bunun için bir banka kasasını tercih edebilirsiniz. Ayrıca fiziki alışverişlerde sahte altın riskini ortadan kaldırmak için mutlaka çok güvenilir bir satıcı bulmalısınız.
Dijital yatırım fiziki altına göre daha az risk barındırır, fakat yine de hassas davranmanızda fayda var. Örneğin bir altın hesabı açtığınızda altınlarınız kaybolmaz, çalınmaz ve sahte altın ile karşılaşmazsınız. Ama bu hesabı mutlaka güvenilir ve BDDK kapsamındaki bankalarda açmalısınız.
Güvenli bir şekilde altın yatırımı yapmak için hemen Akbanklı olabilir, Akbank Mobil üzerinden dilediğiniz zaman dilediğiniz yerden altın ve kıymetli maden alıp satabilirsiniz. Üstelik Akbank’ın diğer yatırım araçlarını da değerlendirebilir, altın fonlarına yatırım yapabilir veya farklı araçlar ile yatırım portföyünüzü çeşitlendirebilirsiniz.